Je kent het gevoel vast wel: je hebt een dag hard gewerkt, komt gesloopt thuis en hebt het gevoel alsof je heel de dag in de sportschool hebt gezeten.  Je hebt last van je rug, nek en gewrichten en dit terwijl je bijna geen beweging gehad hebt vandaag.  En goede productieve dag, begint met een goede werkplek. Dit is voor werknemers en werkgevers een belangrijk punt om aandacht aan te besteden. In deze blog lees je tips om je ultieme werkplek te creëren en zijn de kantoorpijntjes verleden tijd!

Goede bureaustoel

Het begint allemaal bij een goede bureaustoel. Alleen hoe stel je een bureaustoel goed in? Zorg voor de juiste zithoogte door de stoel zo in te stellen dat je voeten plat op de grond kunnen staan en je bovenbenen horizontaal op de zitting liggen. Vervolgens kijk je  naar de zit diepte, verschuif de zitting van de bureaustoel (als dat mogelijk) is zo dat er een vuist tussen de knieren en de zitting past als je met je rug recht tegen de rugleuning zit.  De armleuningen stel je zo in dat je onderarmen horizontaal liggen zonder dat je schouder omhoog gedrukt wordt. Spanning op de schouder is namelijk slecht voor je houding. Dan hebben we natuurlijk de rugleuning nog. De beste rugleuning heeft een ietwat gebogen vorm wat voor extra steun voor de onderrug zorgt. Schuif het onderste deel van de bureaustoel naar de onderkant van je rug en zorg dat de leuning aansluit op je rug zonder dat je naar voren wordt geduwd.

Houding op je werk

De meeste mensen hebben rug- of nekklachten doordat ze in een verkeerde houding op een bureaustoel zitten te werken. Veel mensen zitten namelijk met een bolle rug en hoofd naar beneden kijkend te werken. Dit is zeer slecht voor je rugwervels, onderrug spieren en nekspieren. Om wat aan je houding te doen pak je een tennisbal van thuis en leg je die tussen je schouderbladen. Zorg ervoor dat de bal tussen je schouderbladen blijft, als de bal afzakt naar je onderrug, weet je dus dat je weer naar voren begint te leunen. Dit is een goede oefening om bewustzijn van het probleem te krijgen en er echt wat aan te doen, want het wordt best vervelend als je steeds die tennisbal weer boven op je rug moet leggen.

Telefoon nek

Daarnaast hebben mensen vaak last van hun nek, dit is niet zo gek anno 2019, we zitten massaal op onze telefoon te kijken. Kijk maar eens om je heen in het openbaar vervoer. Nekklachten kan je verhelpen door je beeldscherm met het midden op ooghoogte te plaatsen. Ook kan je meer gaan letten op hoe je op je telefoon kijkt, houd je telefoon bijvoorbeeld eens meer omhoog, dan dat je zelf naar beneden kijkt.