Ben je ondertussen wat ouder? Gaat het fietsen niet meer zo soepel als voorheen en zou je graag wat ondersteuning willen? Een e-bike is in dat geval een uitermate geschikt vervoermiddel. Zowel jong als oud kan eenvoudig fietsen met zo’n elektrische fiets. Dat is ook logisch: met een e-bike kom je nergens meer bezweet aan. Je hebt werkelijk een extra steuntje in de rug die ervoor zorgt dat jij op tijd en netjes aankomt bij jouw bestemming. Een e-bike is met andere woorden geschikt voor iedereen.

Wanneer is een fiets een e-bike?

Veel mensen weten niet wanneer er gesproken mag worden van een e-bike. Een e-bike is letterlijk een fiets met extra elektrische ondersteuning. Er zit namelijk een sensor op de fiets die beslist hoeveel ondersteuning er gegeven moet worden. Dankzij die sensor kan jij dus probleemloos en zonder enige moeite weer lekker gaan fietsen. Zelfs als je niet zo actief of fit meer bent, kan jij weer gemakkelijk de weg op met zo’n e-bike. Dat maakt deze nieuwe soort fiets zo populaire bij de ouderen onder ons.

Twee vormen van ondersteuning

Die ondersteuning kan op twee verschillende manieren bewerkstelligd worden. Zo kun je extra hulp krijgen van elektrische fiets in de vorm van een rotatie of bewegingssensor en in de vorm van een trapkrachtsensor. Een bewegingssensor wordt geactiveerd nadat het achterwiel eerst een halve draai heeft gemaakt. Je moet met andere woorden dus zelf eerst beginnen met fietsen. Vervolgens zal de sensor de beweging registreren en direct ondersteuning leveren.

De andere vorm van ondersteuning werkt met een trapkrachtsensor. Een elektrische fiets met dit type sensor levert direct ondersteuning. Zodra er namelijk kracht wordt uitgeoefend op de trappers, ontvangt de sensor dit. De trapondersteuning wordt met andere woorden gelijk ingeschakeld. Een elektrische fiets met een trapkrachtsensor levert dus vanaf het eerste moment een steuntje in de rug. Als je een e-bike gaat aanschaffen, is het verstandig om uit te zoeken welke vorm van ondersteuning jouw voorkeur heeft.

E-bike als investering

We moeten eerlijk zijn. Zo’n elektrische fiets is immers niet goedkoop. Een elektrische fiets is weliswaar een investering, maar gelukkig gaan de meeste elektrische fietsen erg lang mee. Bovendien is er ook van tijd tot tijd een e-bike aanbieding bij de diverse verkopers. Door gebruik te maken van zo’n aanbieding wordt het ineens een stuk aantrekkelijker om toch die sprong te wagen en een elektrische fiets aan te schaffen. Wie weet fiets jij binnenkort ook weer heerlijk rond!