nkoutlets.nl

Alles wat je wilt weten over een nieuw moederbord

computer onderdelen

Een moederbord kiezen is een essentieel deel van het samenstellen van je game-pc. Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten met het kiezen van je moederbord. We zullen hieronder de belangrijkste uiteenzetten.

Het moederbord is eigenlijk het hart van je PC; alles wat je later toevoegt is afhankelijk van het moederbord. Toch krijgt het moederbord niet altijd dezelfde lof als bijvoorbeeld de beste videokaarten of nieuwe processors. Maar het is je moederbord dat zal bepalen hoe je grafische kaart of CPU presteert. Ook zal het aan je moederbord liggen wat voor geheugen je kunt gebruiken. Wij raden het merk Corsair aan voor hoge kwaliteit moederborden.

De belangrijkste overwegingen

Nog voor je een moederbord kiest, is het van belang om te bepalen welke processor je gaat gebruiken. Je moederbord moet namelijk de juiste socket hebben voor je CPU. De keuze ivoor de processor is eigenlijk vrij simpel, er zijn namelijk twee processor fabrikanten: Intel en AMD. Beiden hebben de processors dusdanig ontworpen dat ze alleen in de moederborden werken die specifiek zijn voor een van de twee.

Het is ook belangrijk om te kijken naar de generatie van de CPU’s. Wanneer Intel of AMD een nieuwe generatie CPU’s uitbrengen, moeten ze ook een nieuwe generatie moederborden vrijgeven voor de nieuwe CPU’s. De socket kan dan verschillen van de ene processor en de moederbord generatie naar de volgende.

Tenslotte is er een keuze in de chipset van het moederbord. De chipset biedt verschillende componenten die de capaciteiten van je moederbord en processor bepalen. Je geheugen en uitbreidingsmogelijkheden, hoeveel PCI kaarten je kunt gebruiken, en overklokfuncties.

De top drie moederborden van dit moment

Nou zijn er tientallen moederborden op de markt op dit moment. Het is dan ook een zoektocht om te bepalen welke jouw beste keuze is. Een vergelijking online wijst uit dat er op dit moment drie moederborden naar voren komen als beste keus. Dit zijn de ASUS Rog Strix B350-F, de Gigabyte X470 Aorus Ultra Gaming, en de MSI Z370-A Pro. Het ASUS moederbord heb je al voor ongeveer 130 euro. Ook de Gigabyte is op dit moment te koop voor prijzen variërend tussen de 120 en 140 euro.

Het moederbord zal je altijd verder kunnen uitbreiden en upgraden met nieuwe computer onderdelen. Zo kun je op lange termijn meer geheugen toevoegen, je processor vervangen of je videokaart upgraden naar een sneller model. Op die manier kun je altijd een moederbord hebben toegespitst op jouw wensen, waar je jaren mee vooruit kunt.

Je kunt natuurlijk ook altijd advies inwinnen bij de verschillende computerwinkels en online leveranciers van computer onderdelen.

Mobiele versie afsluiten